#HelloTelegram: fijn om een early-adopter te zijn!

Er is inmiddels veel over gezegd en geschreven: de overname van WhatsApp door Facebook voor een astronomisch hoog bedrag van 19 miljard dollar.

Velen zijn in rep-en-roer over deze overname, ook bestaande Facebook-gebruikers.
De angst en onduidelijkheid over wat er met toekomstige verstuurde WhatsApp berichten en de dienst zelf gebeurt zit er behoorlijk in. Beide bedrijven zijn ook niet heel erg duidelijkheid als het hierop aankomt.
Voor gebruikers verandert er niets” is kort samengevat het enige wat ik lees om de meute gerust te stellen.

Er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan. Is WhatsApp aan de beurt te vertrekken? Wie zal het zeggen, uiteindelijk zijn het de gebruikers van WhatsApp die het lot gaan bepalen, en niet degene die vorige week de portemonnee getrokken heeft.

Een ding is mij in ieder geval duidelijk geworden, men gelooft de praatjes van CEO’s niet meer en gaat vrolijk op zoek naar een alternatief. De eerste gebruikers hebben inmiddels Telegram ontdekt. Whatsapp-alternatief Telegram wint veel nieuwe gebruikers

Telegram is vergelijkbaar met WhatsApp, voor zover functionaliteit betreft. Het biedt zelfs enkele leuke extra’s zoals het verzenden van elk bestand tot een grootte van 1GB, niet beperkt tot slechts foto’s en filmpjes. Verder is er de mogelijkheid aanwezig om een zogenaamde “Secret Chat” te starten. Deze chat wordt niet bewaard op de Telegram servers, maar op de apparaten van de gebruikers die in de “Secret Chat” zitten. Ook is het mogelijk om meerdere apparaten met één account te verbinden.

Bij een nieuwe applicatie horen natuurlijk ook bugs en problemen, daar ontkom je niet aan. Dit is geen schande, zolang er maar gewerkt wordt om de problemen aan te pakken en op te lossen. Tot nu toe is het Telegram Team erg actief op Twitter met het beantwoorden van vragen. Het voelt weer fijn om een early adopter te zijn. Samen wordt er gewerkt aan een betere applicatie. Dat bevalt mij erg goed.

Ook ik heb een vraag aan Telegram gesteld omdat het mij niet duidelijk is welk apparaat een “Secret Chat” ontvangt als er meerdere apparaten aan één account gekoppeld zijn.

Over de beveiliging van Telegram wordt volop gediscussieerd op diverse tech-websites, er zijn de nodige kritieken op de gebruikte beveiligingstechniek. Echter, ik ga en kan niet beoordelen of deze kritiek terecht is of niet, om de eenvoudige reden dat ik geen crypto-expert ben. In ieder geval betaalt Telegram een beloning uit t.w.v. $200.000,- in Bitcoins voor de hacker die Telegram kraakt, middels een crypto contest. Tot zover, de beveiliging.

Zoals ik het zie heeft ieder social media platform zijn eigen functie. Twitter om met “de wereld” te communiceren over vanalles en nogwat, Google+ voor de meer diepgaande interesses/onderwerpen en discussies die meer ruimte nodig hebben dan 160 karakters, Facebook voor het openlijk communiceren met vrienden en kennissen, en WhatsApp voor 1op1 gesprekken tussen contacten die het dichtst bij je staan, zoals familie en goede vrienden.

Met de overname van WhatsApp door Facebook gaan ook deze meer “vertrouwelijke” 1op1 gesprekken in handen vallen van Facebook, en dat is voor veel mensen, denk ik, een brug te ver. Erg begrijpelijk, in mijn ogen.

Afsluitend, de links naar Telegram voor Android en iOS.

Google Play: Telegram Messenger iTunes AppStore: Telegram Messenger

One comment

  1. Jeffrey says:

    De tijd zal het leren.. op dit moment zie ik elke dag meer mensen uit mijn contactenlijst Telegram joinen, maar gebruiken doen ze het allemaal nog niet…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.